Kezdőlap arrow Hogyan működik? (dióhéjban) arrow Mosogatógépek vízlágyítása?

Álláslehetőség

Porzsákok
Tisztító szerek

Futárszolgálat


Kezdőlap
Szolgáltatásaink
Jogi információk
Hogyan működik? (dióhéjban)
Tippek, tanácsok
Bemutatkozás
Kapcsolatfelvétel
Online felhasználók
Mosogatógépek vízlágyítása? Nyomtatás E-mail

Hogyan működik a mosogatógépek vízlágyítása?

 

A háztartási mosogatógépekben ioncserélő berendezés végzi a víz lágyítását, ez nagyon fontos feladat, lágyítás nélkül az edények felületén fehér, (opálos), érdes vízkőképződés jön létre. A készülékben a bejövő víz az ioncserélő tartályon keresztül folyik a mosogatótérbe.

A vízlágyítás folyamata

A vízlágyítás egy egyszerű kémiai folyamaton alapszik, az ioncserén. A vízlágyító tartályában található gyantatöltet felületére tapadt nátrium ionok az átáramló vízben lévő, keménységet okozó kalcium és magnézium ionokkal helyet cserélnek, vagyis a gyanta „megköti” a kalcium és magnézium ionokat, és a vízkeménység szempontjából közömbös nátrium ionokkal halad tovább a mosogatótérbe.   Ioncserélő gyanta

Ez a folyamat minden vízfelvételnél ismétlődik, de egy idő után, a gyanta felülete teljesen telített lesz Kalcium és Magnézium sókkal. Ekkor a gyantát regenerálni kell!

Regenerálás

Regeneráláskor a készülék, a tartályban lévő sóoldattal átmossa a gyantát, ezáltal a „megkötött” kalcium és magnézium ionokat lemossa a felület, pedig újra nátrium ionokkal lesz telítve.   Regerenáló só

A regenerálást a készülék automatikusan elvégzi minden mosogatásnál egyszer. A só tartály egyszeri feltöltése kb. 1,5 kg regeneráló sóval átlagosan napi egy mosogatás mellett kb. két hónapra elegendő.