Kezdőlap arrow Hogyan működik? (dióhéjban) arrow Mikrohullámú sütők működése.

Álláslehetőség

Porzsákok
Tisztító szerek

Futárszolgálat


Kezdőlap
Szolgáltatásaink
Jogi információk
Hogyan működik? (dióhéjban)
Tippek, tanácsok
Bemutatkozás
Kapcsolatfelvétel
Online felhasználók
Mikrohullámú sütők működése. Nyomtatás E-mail

A mikrohullámú sütők működése.

 

A mikrohullámú sütőkben az étel felmelegedése eltér a hagyományos melegítési formáktól, itt ugyanis nem az edénytől vagy a melegítő felülettől melegszik az étel, hanem a mikrohullámok magában az élelmiszerben hőenergiát hoznak létre.

A mikrohullámokat a készülék lelke, a magnetron állítja elő, mely az antennán, keresztül sugároz a sütőtérbe. A magnetron működéséhez szükséges nagyfeszültséget (kb. 2000V) a nagyfesztranszformátor hozza létre.

 

            

 Magnetron

 

Használata is eltér a többi sütőétől: nem lehet fém edényeket, fémmel festett vagy díszített poharakat használni a készülékben, működés közben minimum 1 dl folyadéknak kell a sütőtérben lennie, nem lehet üresen bekapcsolni, mert így károsul a készülék.  Bekapcsolás után szinte azonnal elkezd „melegíteni” a sütő nem kell várni a felmelegedésre, viszont nem képes az egyenletes sütésre, ezért általában forgótányéros kivitelben gyártják. A készülék önmagában csak főzésre és melegítésre alkalmas, ezért a gyártók némely modellt felszereltek grill fűtőszállal és cripstállal is.

A mikrohullám az emberi szervezetre is kifejti káros hatását, ezért nem szabad a készüléket sérült ajtóval, sérült vagy leszerelt burkolattal vagy egyéb, a használati útmutatókban leírtaktól eltérő módon, üzemelteti!