Kezdőlap arrow Hogyan működik? (dióhéjban) arrow Az automata mosógép működése.

Álláslehetőség

Porzsákok
Tisztító szerek

Futárszolgálat


Kezdőlap
Szolgáltatásaink
Jogi információk
Hogyan működik? (dióhéjban)
Tippek, tanácsok
Bemutatkozás
Kapcsolatfelvétel
Online felhasználók
Az automata mosógép működése. Nyomtatás E-mail

Az automata mosógép működése röviden.

 

 

Az automata mosógép a betöltött ruhát ide-oda dobálja a mosási ciklus alatt melegített mosószeres vízben, jobbra - balra forgatva a forgódobban kialakított bordákkal. Ennek hatására a ruhán átpréseli a vizet (sulykolja), és így tisztítja. A mosóhatás fokozására és a vízfelhasználás csökkentésére a korszerű készülékekben az esőztető vagy a Jet systemes megoldást alkalmazzák.

Az esőztető mosás lényege, hogy a forgódobban kialakított borda - mely a ruhát emeli - keskeny részén kis átmérőjű lyukak vannak, hátul viszont üreges, forgáskor belemerül a vízbe. Így megtelik a borda vízzel, majd ahogy felfelé továbbhalad, a kis lyukakon kicsorog a víz, mely így esőztetve szivárog át a ruhán, és azt tisztítja.  Ezzel szemben a Jet systemes megoldásnál egy keringető szivattyút építenek a mosóüst aljába. A szivattyú a vizet egy csövön keresztül a mosóüst tetejébe vezeti, és ott bespricceli a mosótérbe. Ez a körfolyamat az egész mosás alatt működik. A mosási ciklus végén a készülék hideg vizet vesz fel, ezáltal lehűti a ruhákat (ez a lúghűtés), hogy a következő fázisban az öblítésnél a hideg víz hatására a már feloldott mechanikai szennyeződés ne szilárduljon vissza. Majd általában átöblítési folyamat következik közbenső centrifugálással, melynek hatására a ruhákban kevesebb mosópor marad vissza. Az utolsó öblítésnél oldja be az öblítőszert, amitől puhák és illatosak lesznek a ruhák, majd a végső centrifugálással fejeződik be a mosás.

Az automata-mosógépek ablakos és felültöltős kivitelben készülnek. A mai készülékek szinte mind elektronikus vezérlésűek, ezáltal nagyon takarékosak, és gyártók rengeteg pluszszolgáltatást tudnak beléjük építeni.