Kezdőlap arrow Hogyan működik? (dióhéjban) arrow Az automata mosógép működése.

Álláslehetőség

Porzsákok
Tisztító szerek

Futárszolgálat


Kezdőlap
Szolgáltatásaink
Jogi információk
Hogyan működik? (dióhéjban)
Tippek, tanácsok
Bemutatkozás
Kapcsolatfelvétel
Online felhasználók
Jelenleg 1 vendég olvas minket
Az automata mosógép működése. Nyomtatás E-mail

Az automata mosógép működése röviden.

 

 

Az automata mosógép a betöltött ruhát ide-oda dobálja a mosási ciklus alatt melegített mosószeres vízben, jobbra - balra forgatva a forgódobban kialakított bordákkal. Ennek hatására a ruhán átpréseli a vizet (sulykolja), és így tisztítja. A mosóhatás fokozására és a vízfelhasználás csökkentésére a korszerű készülékekben az esőztető vagy a Jet systemes megoldást alkalmazzák.

Az esőztető mosás lényege, hogy a forgódobban kialakított borda - mely a ruhát emeli - keskeny részén kis átmérőjű lyukak vannak, hátul viszont üreges, forgáskor belemerül a vízbe. Így megtelik a borda vízzel, majd ahogy felfelé továbbhalad, a kis lyukakon kicsorog a víz, mely így esőztetve szivárog át a ruhán, és azt tisztítja.  Ezzel szemben a Jet systemes megoldásnál egy keringető szivattyút építenek a mosóüst aljába. A szivattyú a vizet egy csövön keresztül a mosóüst tetejébe vezeti, és ott bespricceli a mosótérbe. Ez a körfolyamat az egész mosás alatt működik. A mosási ciklus végén a készülék hideg vizet vesz fel, ezáltal lehűti a ruhákat (ez a lúghűtés), hogy a következő fázisban az öblítésnél a hideg víz hatására a már feloldott mechanikai szennyeződés ne szilárduljon vissza. Majd általában átöblítési folyamat következik közbenső centrifugálással, melynek hatására a ruhákban kevesebb mosópor marad vissza. Az utolsó öblítésnél oldja be az öblítőszert, amitől puhák és illatosak lesznek a ruhák, majd a végső centrifugálással fejeződik be a mosás.

Az automata-mosógépek ablakos és felültöltős kivitelben készülnek. A mai készülékek szinte mind elektronikus vezérlésűek, ezáltal nagyon takarékosak, és gyártók rengeteg pluszszolgáltatást tudnak beléjük építeni.